Як безоплатно здати аналізи в приватній лабораторії в 2024: лабораторну діагностику оплатить держава

В Україні безкоштовно здати необхідні аналізи тепер можна не тільки в державних, а й у деяких приватних медичних лабораторіях. В яких саме лабораторіях доступні ці послуги та як ними скористатися.

Де і як здати аналізи безкоштовно

Безкоштовно можуть здати лабораторні аналізи пацієнти, які уклали декларацію з сімейним лікарем. У такому разі українцям доступні й інші медичні послуги, гарантовані державою.

При цьому безкоштовна лабораторна діагностика надається пацієнтам лише в лабораторіях, з якими НСЗУ уклала договори у 2024 році. Дізнатися, яка лабораторія має укладений договір з НСЗУ, можна за допомогою дашборду НСЗУ "Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій".

У першому кварталі 2024 року договори с НСЗУ мають чотири медичні лабораторії (до 31.03.2024):

  • Ескулаб;
  • Сінево;
  • CSD;
  • Смартлаб.

Щоб здати аналізи у приватній лабораторії безкоштовно, пацієнту потрібно:

  • отримати від сімейного або лікуючого лікаря електронне направлення на аналізи з 16-значним кодом;
  • обрати ту приватну лабораторію, яка надає необхідні послуги за контрактом з НСЗУ.

Варто враховувати, що у кожній лабораторії є свої умови надання послуг за програмою від НСЗУ. Примірим, для цього може знадобиться попередня реєстрація.

Щоб здати аналізи в "Ескулаб", достатньо прийти в одне з 40 відділень з електронним направленням на рівні вторинки, від сімейного або лікуючого лікаря і документом, що посвідчує особу, або зареєструватись через сайт, — пояснила керівник відділу продукту медичної лабораторії "Ескулаб" Ірина Мандзюк.

Які аналізи можна здати безкоштовно

Більшість аналізів, які можна здати безоплатно у приватних лабораторіях, передбачені за пакетом вторинної медичної допомоги №9 "Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах". Зокрема, до переліку входять:

  • вітамін D;
  • тиреотропний гормон;
  • печінкові проби.

Повний список аналізів є на сайті НСЗУ.

Як і у випадку з державними лабораторіями, результати лабораторних досліджень, виконаних за Програмою медичних гарантій, передаються в Електронну систему охорони здоров’я.

Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment